There are no breaking news at the moment

Film har varit en källa för underhållning, känslor, erfarenheter och en hel del kunskap i över ett sekel nu, och det ser inte ut som att denna konstform kommer att försvinna i den närmaste framtiden. Teknologin må ha förändrats i jämförelse med de första biograferna, men principen är fortfarande densamma: att berätta med ljud och bild.

Det finns många olika kategorier av film, både vad gäller de tekniska aspekterna och genrerna, och åskådarna har alla sina personliga preferenser. Vissa älskar gamla svartvita film noir berättelser, medan andra föredrar romantik eller skräck. Många tycker att det är kul med tecknade eller data animerade filmer medan andra tycker att de är förskräckliga. Det finns inget rätt eller fel här, utan det är helt en fråga om individuell smak. Som tur är finns det ett enormt utbud och idag är det dessutom möjligt att få en cineastisk upplevelse i det egna hemmet, utan att behöva vara stenrik.

En populär konstform

Quentin TarantinoFilm räknas som en av många konstformer, precis som till exempel teater och opera, och innebär ett samarbete mellan författare, regissörer, skådespelare och producenter. Alla spelar en viktig roll i filmmakandet men samtidigt kan rollernas vikt vara ganska olika från projekt till projekt. I många fall är de också lite ”flytande” eftersom det kan vara fråga om en person som fyller flera roller. Ta till exempel regissörer som Quentin Tarantino, Woody Allen eller M. Night Shyamalan som också skriver sina manus och ibland spelar i sina egna filmer. Hur populär en skådespelare är kan också vara avgörande för en films prestige och framgångar. Det finns stora namn som kan dra till sig en publik enbart genom att spela i filmer, utan att publiken känner till temat eller regissören. Några exempel på skådespelare som mer eller mindre kan garantera biljettförsäljning är Anthony Hopkins, Robert De Niro, Meryl Street och Julia Roberts.

Vidare spelar även utmärkelser och recensioner en stor roll. När en film vinner en Oscar kan det innebära allt från att vissa skådespelare blir populära, att filmbolagets aktier stiger eller att vissa inspelningsplatser får fler besökare. När musikalen Mamma Mia blev en dunderhit på vita duken så gjorde det samtidigt att de grekiska öar som den spelades in på fick fler besökare än någonsin.

Många genrer – många upplevelser

Folk älskar film av olika anledningar. Det kan vara frågan om ren och skär eskapism, underhållning eller ett specialintresse. I många fall är det också en del av sociala interaktioner, till exempel en dejt eller en kul kväll med kompisarna.

Vilken filmgenre som är att föredra beror dels på den egna smaken, dels på tillfället. Ska du till exempel gå på en första dejt kan det kanske vara bäst med en underhållande film som lyfter humöret och är lätt att prata om efteråt, medan en skräckis kan vara kul med polarna. Smaken är som baken men ta helst inte med farmor till en action-thriller. Det finns massor av genrer att välja och vraka bland, och till de populäraste hör romantik, komedi, sci-fi, thrillers och skräckfilm. På senare år har det också kommit ut många framgångsrika biografiska filmer, till exempel dem om Freddie Mercury och Elton John, och musikaler har också fått ett stort uppsving. Även tecknade filmer är oerhört populära och där de en gång i tiden endast var riktade mot en yngre publik finns det numera många animerade filmer för vuxna.