There are no breaking news at the moment

En nyinspelning, eller en remake på engelska, är en film som görs i ny tappning. I de allra flesta fallen handlar det om en äldre film som förvisso var populär på sin tid men som nu känns lite föråldrad och filmbolaget anser att den i ny form kan göra succé igen. Exempel på sådana nyinspelningar är Mumien, som ursprungligen kom ut på 1930-taket men som idag blivit en hel franchise sedan den spelades in i ny tappning. Ett annat exempel är nyinspelningen av Scarface med Al Pacino som många idag tror var en originalfilm då den kom ut på 80-talet men som i själva verket var en ny version av en film som var samtida med Mumien.

Det finns också filmer som spelas in på nytt av andra skäl, till exempel språkliga och kulturella. När den svenska dundersuccéen ”Män som hatar kvinnor” kom upp på vita duken så följdes den snabbt av en amerikansk remake. Dels då den var på svenska men också då den kändes lite för nordiskt realistisk för den amerikanska publiken som bland annat ville ha snyggare skådespelare. Det kan låta krasst, men så är det i Hollywood!

Nya filmer

Så vilka nyinspelningar finns det att se fram emot för närvarande? En hel del, är svaret. För fans av Agatha Christie deckare så kommer det rikigt goda nyheter, då Kenneth Branaghs nyinspelning av Orientexpressen gjorde sådan succé för några år sedan att det nu ska komma en remake av Döden på Nilen. Även sci fi-fans har en stor remake att se fram emot: Dune, som på 80-talet fick kult status i David Lynchs kapabla men lite märkliga regi. Den storslagna fantasy filmen ska nu komma ut med skådespelare som Jason Momoa och Stellan Skarsgård och många räknar med att den kommer få större kommersiell succé än originalet.

Det ska också komma nyinspelningar av musikaler, och en av de mest upphaussade är nog Steven Spielbergs West Side Story. Den gamla versionen från 60-talet ska nu komma ut i den berömda regissörens nyvision som sägs ligga närmare Broadway-originalet än filmen. En vacker, men lite mer lågmäld remake som många också ser fram emot är klassikern The Secret Garden, Den hemliga trädgården, som faktiskt spelats in hela åtta gånger för både vita duken och Tv. Den nya versionen kommer att ha skådespelare från det främsta brittiska infanteriet som Colin Firth och Julie Walters och passa en publik i alla åldrar.